اگراز شخصی که غیبت کرده ام دعا کنم و از خدا طلب آمرزش کنم توبه امپذیرفته می شود.؟
غیبت از جمله گناهانی است که مشتمل بر دو حق، یعنی حق الله و حقالناس می باشد. یعنی غیبت کننده از دو جهت مدیون است
اول، نسبت به خدای تعال کمخالفتش را مرتکب شده،
دوم، نسبت به کسی که آبرویش به وسیله غیبت مورد حمله قرارگرفته است. لذا کسی که می خواهد از این گناه توبه کند باید از هر دو جهت تسویه حسابنماید.
برای ادای حق الله طبق قاعده عمومی توبه، بر غیبت کننده واجب استپشیمان شده از کردار خویش متأسف باشد به این امید که بدین وسیله از حق خداوند پاکشود.
اما برای ادای حق الناس قاعده این است که از صاحب حق که غیبتش راکرده است طلب حلیت کند. غیر از این قاعده بعضی از احادیث نیز بر این حکم دلالتدارند. ولی از بعضی اخبار چنین استفاده می شود که برای خروج از حق الناس استغفاربرای کسی که غیبتش را کرده است کافی است. امام صادق(ع) می فرماید: از نبی اکرم(ص) سوال شد
: کفاره غیبت چیست؟ فرمود: این است که هرگاه کسی را که غیبتش را کرده ای بهیادآوری برای او طلب مغفرت کنی. سئل النبی(ص): ما کفاره الاغتیاب؟ قال: تستغفر الله لمن اغتبته کلما ذکرته از روایاتی نیز استفاده می شود کهطلب حلیت از طرف مقابل لازم است و خدا توبه اش را نمی پذیرد تا طرف مقابلش او راحلال کند. هر یک از این دو قسم روایت دلیلی بر یکی از دو قول هستند ولیروایتی از امام صادق(ع) رسیده است که می تواند جامع بین دو قول باشد
حضرت فرمود: اگر غیبت کسی را کردی و او با خبر شد باید از او طلب حلیت کنی ولی اگر مطلع نشدبرایش طلب مغفرت کن. دلیل این حکم این است که اگر شخص غیبت شده اطلاعنداشته باشد طلب حلیت از او به منزله خبر دادن و موجب برانگیختن فتنه و برافروختنآتش کینه است. اگر شخص غیبت شده به سبب مرگ یا مسافرت از دسترس خارج شدهباشد مثل کسی است که ازغیبت خبر ندارد و استغفار کفایت می کندترجمه اخلاق، ص 242.
محمد بن حسن عسکری (عج) آخرین امام از امامان دوازده
گانه شیعیان است. در ١۵ شعبان سال ٢۵۵ هـ.ق در سامرا به دنیا
آمد و تنها فرزند امام حسن عسکری (ع)، یازدهمین امام شعیان ما است.
مادر آن حضرت نرجس (نرگس) است که گفته اند
از نوادگان قیصر روم بوده است. «مهدی» حُجَت، قائم منتظر، خلف صالح، بقیه الله،
صاحب زمان، ولی عصر و امام عصر از لقبهای آن حضرت است.